22 mars 2012

Den som skriver dessa rader minns inte säkert antalet närvarande, men tror att det var tre. Vi förnöjde oss i vart fall med att titta på litteratur, inga tunga nyheter men några gamla rariteter, och en hel del i tidskriftsform:

 • Som post 455 och 456 förtecknar A Chronological Bibliography of Books About Tolkien vad som ser ut att vara två temanummer av den normandiska tidskriften Heimdal. Efter långt sökande hade nu Beregond lyckats komma över båda. Emellertid rörde det sig i verkligheten inte om temanummer med de titlar som anges i bibliografien, utan saken var att en lång artikel med titeln ”Le renouveau du Mythe Nordique: Le Seigneur des Anneaux et l’œuvre de J.R.R. Tolkien” publicerades en halva i taget i Heimdal 30, som är vårnumret 1980, och Heimdal 31, som är sommarnumret. (Kelterna i Normandie behandlades i en helt annan artikel.) Den är skriven av Georges Barnage, som alltså intresserade sig för anknytningar till nordisk mytologi. Dessutom var han förtjust i Bakshis ofullbordade filmatisering, och till stor del beror artikelns längd på mängden av återgivna filmbilder.
  Ett par bibliografiska spöken kunde alltså i och med detta fördrivas.
 • Den franska sf&f-tidskriften Phénix har däremot haft ett par bastanta Tolkien-temanummer. Dess första ”Dossier Tolkien” var nummer 19, december 1989, där temat behandlades i tretton artiklar av olika slag, från ett omtryck av Bergiers vägröjande essä ur Admirations, över Edouard Kloczkos utredning av ”Langues et tribus chez des Elfes” och Jean-Michel Blatriers skämtintervju med den hädangångne Auktorn, till ett par bibliografier, en med Tolkiens originalverk (av Kloczko) och en med verk av och om Tolkien på franska (av Bernard Goorden). Dossiern upptog sidorna 11-139 (volymen hade totalt cirka 240 sidor).
  I nummer 33, december 1992, var det dags igen. Tolv av de tretton artiklarna från nummer 19 trycktes om, tillsammans med tretton nya. Nu fylldes sidorna 11-205 (av cirka 430 sidor).
  En uppgift Beregond sett antyder att den senare formen av dossiern även tryckts separat, men detta är ovisst. [Tillägg: uppgiften stämmer, se data här.]
 • En annan Fenix är svensk, utkommer varannan månad och har undertiteln http://www.speltidningen.se. Första numret i år utlovade på sitt omslag ”Tema Sagan om Ringen”. Temat står för mindre än en tredjedel av innehållet, och det handlar naturligt nog mest om Tolkien-inspirerat spelande. Men Joakim Andersson skriver om Ohlmarks Tolkien och den svarta magin; han upplever den ”som att sänka sig ner i ett kar av etter”.
 • Med ett kast tillbaka till Frankrike beskådades nummer 5 av Les Temps Médiévaux, december-januari 2003, i vilket Philippe Ilial skrivit en sida om Jacksons filmatisering av The Lord of the Rings, och den flitige Kloczko bidragit med artikeln ”Tolkien: Le fantastico-médiéviste”.
 • Den tyska tidskriften P.M. Biografie bjuder på levnadsteckningar av allehanda kända personer. I nummer 2/2008 var Tolkien en av dem som presenterades, och det var han som fick hedern att vara omslagsgubbe. Biografin var skriven av Frank Nicolaus, som överraskade med att som avslutning servera en skröna ingen av oss kände igen: att det i innerfickan på kavajen Tolkien bar närmast innan han dog låg en noga hopvikt lapp där han skrivit de enda orden ”The Shire”. Knappast historiskt, men hur har berättelsen uppkommit?
 • Vid seminariets möte 14 oktober 2010 granskades en artikel av Ken Hoglund i ett nummer av den amerikanska tidskriften Myrddin, dess första faktiskt (vinter 1975). Nu hade vi andra numret (augusti 1975) framför oss, och anledningen var en lång intervju med Clyde S. Kilby som samme Hoglund gjort, och som förstås bland annat kom in på sommaren som Tolkiens Silmarillion-provläsare, som Kilby utförligare skildrat i Tolkien & The Silmarillion.

Och så över till böcker:

 • Ett av de allra första akademiska arbetena om Tolkien var Master-of-Arts-avhandlingen The Imaginative Fiction of J.R.R. Tolkien, som Caroline Whitman Everett lade fram vid Florida State University redan 1957. Nu hade Beregond kommit över en inbunden kopia, och vi kunde konstatera att det är ett mycket respektabelt pionjärarbete. Som bekant är brev 199 i Letters Tolkiens svar på frågor Everett skickat till honom. Samma brev återges även i avhandlingen. I bägge fallen gäckas läsaren av vissa uteslutningar, dock delvis olika sådana. (En kopia av hela brevet finns emellertid i Beregonds samling, erinrade han sig efter seminariet.)
 • Primärmaterial vi sett förut finns också i utställningskatalogen The Romance of the Middle Ages på Bodleian Library innevarande år, där avsnittet om Lewis och Tolkien illustreras av en sida ur den förres handannoterade exemplar av Sir Gawain and the Green Knight i Tolkien-Gordon-utgåvan (= nr 70 i Life and Legend) och den senares illustration av Cirith Ungol på en överstruken manuskriptsida (= nr 160 i Life and Legend, nr 28 i Pictures — nr 171 i Artist & Illustrator är en beskuren version). Dessutom återgavs en anekdot om Tolkien ur en intervju med Terry Jones i Oxford Today.
 • Ett brev från Tolkien som väl inte publicerats tidigare utgör frontispièce i A Tolkien Tapestry: Pictures to accompany The Lord of the Rings av Cor Blok, redigerad av Pieter Collier, som kom ut förra året. I Colliers förord och Bloks inledning får man mer fakta om Tolkiens kontakt med Blok och hans bilder. Större delen av volymen fylls sedan av dessa bilder, ett imponerande 140-tal. Har någon gjort en fullständigare genomillustrering av The Lord of the Rings?
 • Visualisering av Tolkiens verk på ett annat sätt skildras i Marionettes and Middle-earth, ett häfte från 1974 av Bill och Diana Johnk. Att göra The Hobbit till marionettskådespel erbjöd förstås många problem, här redovisade och lösta. Den som vill göra samma sak får ritningar och praktiska anvisningar.

Även denna gång beslöts att nästa mötesdatum skulle fastställas med hjälp av Doodle.

Annonser

2 kommentarer

 1. maj 31, 2012 den 5:08 e m

  Ett tips på en nyutkommen bok, inte särskilt anspråksfull men innehållande några intressanta rön: ‘Tolkien in East Yorkshire 1917 – 1918’. Kan beställas på Amazon.co.uk.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: