10 februari 2011

Tre envetna seminarister samlades denna gång. Beregond hade ingen jättehög med böcker, men dock en liten hög:

  • Ett specialnummer om Tolkien av den italienska tidskriften Dimensione Cosmica från september 1979. Utöver förordet femton bidrag i en av de tidigaste italienska publikationerna om Tolkien. Flera av författarnamnen kändes igen från senare tider.
  • El mago y el escritor: Biografía de J.R.R. Tolkien av Graciela Repún låter Gandalf berätta historien om Tolkien, som en gång ska komma att skriva om honom och hans midgårda åhörare. Sista fjärdedelen av boken innehåller faktablock om bland annat Beowulf, Eddan, Kalevala, midgårda språk, och årtal i Tolkiens liv.
  • Hildifons, Gary Hunnewell, påbörjade 2010 Tolkien Fandom Review, en kronologiskt indelad bibliografi över Tolkien-fanzin och Tolkien-innehåll i andra fanzin. De två första delarna, för tiden till och med 1964 och för 1965, hade nått Beregond. Gillar man bibliografiska detaljer och har minsta nostalgiska ådra erbjuder Hildifons arbete högtidsstunder.
  • Kartverket av Roel den Dulk som adumbrerades vid föregående möte visade sig innehålla inte bara kartor, kronologiska tabeller och texter om midgårda orter och historia, utan även en mängd foton, bildbehandlade för att se mer ut som målningar, och i många fall välvalda för att illustrera olika vyer i Midgård.

Elros, Måns Björkman, visade upp Parma Eldalamberon 19, med de senast utgivna dokumenten från Tolkiens språkskapande: en redogörelse för utvecklingen från primitv eldarin till quenya, vilken i sin 30-40-talsversion heter ”Outline of Phonetic Development” och i sin 50-talsversion ”Outline of Phonology”, samt tabeller över ljudkorrespondenser mellan olika alviska språk.
Han hade också med sig den bastanta volymen The Music of The Lord of the Rings Films av Doug Adams, som är en faktarik och delvis avancerad genomgång av Howard Shores tonsättning till Jacksons filmer.

Nils-Lennart Johannesson hade hittat en lång artikel i Times Literary Supplement den 14 januari och försåg oss andra med kopior av den: ”Underground Man: Caves, Caverns, Abysses and the Metaphorical Attractions of the Subterranean in the Work of J.R.R. Tolkien” av Lynn Forest-Hill. Till större delen handlar den om historiska paralleller till den potentiella massaker som skulle ha drabbat dem som tagit tillflykt till grottorna i Helm’s Deep ifall Sarumans styrkor intagit klyftan och sprängt sönder ingångarna.

Efter granskningen av allt detta lyssnade vi på en ljudfil där Ralph Wood utfrågas av en Ken Myers om Tolkiens syn på språk och annat. (Den finns mångenstädes på världsväven och tycks vara hämtad ur audiomagasinet Mars Hill Audio, volym 49.) Wood är sympatisk, men inte helt vederhäftig; han kan svepande hävda saker som att Tolkien betraktade moderna språk som förfallna. Vi konstaterade att detta (sympatisk, men inte helt vederhäftig) är den farligaste sorten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: